top of page

Ehunmilak - 100 mijl door het Baskenland (Spanje)

Voorafgaand aan raceday

100 mijl door het Baskenland. Ik schreef me in voor deze race tegen het einde van 2022. Na een paar jaar te hebben moeten herontdekken wat hardlopen voor mij betekende, was dit de uitdaging waarvoor ik me inschreef. Sinds ik voor het eerst begon met lopen, was de Hardrock 100 ultrarace in de VS altijd al een droom geweest, en de Ehunmilak telt als een kwalificatierace hiervoor. Het was tijd om aan de reis te beginnen om die droom te verwezenlijken. Het is niet zo dat ik de afgelopen jaren volledig ben gestopt met rennen. Avonturen in de bergen werden nog steeds beleefd, en de hardloopschoenen werden alleen maar niet aangetrokken gedurende een paar weken. Het belangrijkste was dat de druk van de ketel werd gehaald. Dus toen ik me in november 2022 inschreef, werd er een plan gemaakt. De focus lag op verschillende belangrijke facetten: het maximaliseren van de conditie, het uitzoeken van de voeding, omgaan met de hitte en de logistiek van de race.

In enkel korte woorden:

  • Het maximaliseren van de conditie: langzaam de kilometrage op de trails opbouwen, maar wel oplettend om blessures te voorkomen. Vier tot zes weken voor de race plande ik een vakantie in Schotland met hardlopen en veel wandelen. Na deze vakantie stond de teller op meer dan 400 km in iets meer dan 3 weken tijd. Ik voelde me qua conditie klaar.

  • De logistiek van de race was de tweede prioriteit. Dit omvatte welke uitrusting te gebruiken, wat de strategie voor het tempo zou zijn,... Denken aan elk probleem dat zich zou kunnen voordoen en de optimale oplossing vinden om dit voorafgaand aan de race te beperken of weten hoe ermee om te gaan op het moment zelf.

  • Het testen van voeding en proberen welke merken nog werkten en wat nieuwe dingen waren om toe te voegen. Ik heb vooral getraind hoeveel ik kon innemen. Opzettelijk overbelasten tijdens trainingen (>90 koolhydraten) en meteen na het avondeten lange runs maken, waren enkele van de toegepaste strategieën.

  • Mentale voorbereiding is essentieel. Het doel hier was ook om aan een spirituele reis te beginnen.

  • Hitte was potentieel een probleem. Wetende dat ik niet goed met hitte omga, werd in de laatste weken een 10-daags saunaprotocol opgesteld. Dit was op zichzelf al een uitdaging, zowel logistiek als het doorstaan van de saunasessies.

Dit alles met als doel om deze 100-mijlsrace te voltooien.


De start

Wakker worden, het voelde nog steeds enigszins onwerkelijk wat er 's avonds zou gaan gebeuren. Er was slecht weer voorspeld, dus de start van de race werd uitgesteld van 18:00 uur tot 20:00 uur. Aangekomen in Beasain (waar de race begint en eindigt), voelde ik me verrassend kalm.

Ready to start Ehunmilak 2023

Ik nam gewoon de energieke sfeer in me op, leverde mijn dropbags af, trok mijn uitrusting aan en wachtte op de start. Plotseling merkte mijn partner op dat de tracker niet werkte, wat haar enigszins gestrest maakte. Eerlijk gezegd was ik verrassend kalm over de hele kwestie. Het werd snel en gemakkelijk opgelost. Na een laatste controle van mijn uitrusting voordat ik het startgebied betrad, voelde ik me klaar om te vertrekken. Het publiek was opgewonden en er heerste een rustige sfeer in het startgebied. Ik had besloten helemaal achteraan te starten. Ik was er niet om te winnen; ik was er om te finishen. Dit zou me ervan weerhouden om meegezogen te worden in de vaak hectische start. Ik stak de startlijn over, startte mijn horloge en het was go-go time.


To Tolosa (km 0-80)

Het begin liep over een oplopende weg voordat we het bos ingingen. Nog maar 9.500D+ te gaan. Het plan was om bergop te wandelen (ongeveer 550D+ per uur stijgen) en alle vlakke en afdalende secties te rennen. In de beginnende beklimmingen waren de benen al behoorlijk gevoeling en gespennen. Ik moest mezelf er steeds aan herinneren dat dit altijd het geval is. Het kost soms tijd voor de spieren om op te warmen, dus ik liet me er niet door afleiden. Na ongeveer een uur werd de eerste kleine piek bereikt en juichte het publiek ons toe. Daarna kalmeerde het behoorlijk en raakte het veld al uitgerekt. De eerste hulppost werd vrij snel bereikt en iets sneller dan gepland. Het was prachtig rennen in deze omgeving met de ondergaande zon, maar de nacht viel snel en ik probeerde het inschakelen van de hoofdlamp uit te stellen omdat ik in gedachten had dat het het beste zou zijn om wat batterij te besparen. Dit was absoluut niet nodig met mijn Petzl Nao RL. Toen het donker werd, begon ik meteen moe te worden. Dit is een van de grootste realisaties die ik had tijdens de race. Je biologische ritme zal in werking treden, zelfs als je lichamelijk actief bent. 3,5 uur in de race en ik viel al in slaap. Op dat moment zag het er niet veelbelovend uit. Ik verwachtte niet dat mijn supporters bij het tweede hulppunt zouden zijn, maar het was een mooie verrassing en hun aanmoediging was welkom voor de eerste nacht te beginnen. Bij het verlaten van het Zummaraga hulppunt (21km) was ik gefocust op het doorkomen van de nacht en eerlijk gezegd herinner ik me het minste van dit deel. Ik kan me alleen herinneren dat het voornamelijk brede bospaden waren met een eenvoudige enkelvoudige afdaling naar Azpeitia, ongeveer 56km verderop. Die 30km was behoorlijk vaag. Ik bleef niet lang in het hulppunt en ging weer op pad. Tegen die tijd brak de dageraad aan en begon de zon langzaam op te komen, maar ook de hitte. Ik sjokte door en was er niets opvallends in dit gedeelte. Er werd niet veel herinnerd, behalve dat ik langzaam warmer werd. In de afdaling naar de eerste afdaling begon ik steken in mijn zij te krijgen en het was moeilijker om voedsel in mijn maag te krijgen. De hitte en vochtigheid begonnen hun tol te eisen. Voor degenen die het niet weten, laat me je vertellen dat ik geen fan ben van de hitte. Stiekem hoopte ik dat de steken in mijn zij iets ernstigs zouden zijn dat me zou dwingen te stoppen. Dit was de enige gedachte van deze aard gedurende de hele race. Wat een zegen was. Aan de andere kant keek ik niet uit naar de hete dag. Na het bereiken van Tolosa op 80km en de eerste live-basis, was ik behoorlijk blij maar ook in een negatieve gemoedstoestand. Mijn supporters lieten me hun prachtige spandoek zien, wat me wat energie gaf. Ik was nog steeds behoorlijk moe van de nacht, dus besloot ik wat te eten te pakken en daarna een dutje van 15 minuten te doen. Hierna voelde ik me behoorlijk verfrisd en controleerde toch even bij het medische team voor de steken in mijn zij. Ze boden me pijnstillers aan, die ik weigerde. Zonder verdere tijd te verspillen vulde ik mijn voorraad aan repen en gels aan, wisselde van sokken, vulde de softflask bij en ging de hitte weer in. Hardlopen door steden is leuk, omdat de Basken zeer ondersteunend zijn en ze juichten me vrolijk toe. Nu op weg naar het moeilijkste deel van de dag.


To Etzegarate (km 80-130)

Na opnieuw de zon in te zijn gegaan, draaide alles om het beheersen van de hitte en ervoor zorgen dat ik voldoende eten binnenkreeg. De eerste beklimming verliep goed en er waren fonteinen met koud water om de lichaamstemperatuur omlaag te houden. Toen ik Amezketa binnenliep, voelde dat goed aan, maar ik wist ook dat de moeilijkste beklimming nog voor me lag. Gelukkig hadden mijn supporters precies het juiste deuntje.

Met wat nieuwe energie begon ik aan de langste beklimming midden in de hitte. Ik concentreerde me op het blijven bewegen. Gelukkig waren er nog een paar andere fonteinen/beekjes op weg naar boven. Een medeloper meldde me dat er verderop nog een waterput was, en ik zag ongeveer 200 meter voor me een stenen waterput met een dak erop. Aangekomen bij de put realiseerde ik me dat het gewoon een grote rots was. Mijn eerste hallucinatie. Vanaf dat moment begon ik takken en boomstammen te verwarren met slangen en tijgers. Een behoorlijke ervaring. Desondanks gingen we nog enkele uren door totdat ik een koud stukje vond in de wind om een dutje van 5 minuten te doen. Nadat ik de grootste klim had overwonnen, was ik er zeker van dat dit niet meer mis kon gaan. De afdaling was geweldig met enkele mooie singletrack secties door het bos. De temperatuur daalde opnieuw en onmiddellijk nam mijn snelheid weer toe. Nadat ik het laatste verzorgingspunt had bereikt voordat ik naar de volgende live-basis ging, begon de zon onder te gaan. Mijn supporters moedigden me aan en ik voelde me goed. Ik rende uit de aidstation, klaar om naar Etzegarate te gaan. Het was voornamelijk door een bos met dikke mist. De mist maakte het niet gemakkelijk om met een hoofdlamp te zien. Na elke paar stappen keek ik omhoog om de reflecterende markeringen te zien en keek vevolgens naar beneden om boomwortels te vermijden. Dit ging nog enkele uren door en ik begon mensen in te halen. Ik kwam een vrouw tegen die bang was en zich niet op haar gemak voelde in deze omstandigheden, dus bleef ik bij haar om ervoor te zorgen dat ze bij het volgende verzorgingspunt zou komen. Jouw race is niet belangrijker dan het welzijn en de veiligheid van anderen. De voortgang richting de live-basis vertraagde en ik begon weer erg moe te worden. Op dit punt zijn we ongeveer 30 uur onderweg. Aangekomen in Etzegarate kreeg ik wat eten binnen en ging ik een uur lang slapen. Ook omdat ik dolgraag het Aizkorri Nationaal Park bij zonsopgang wou doen en het anders donker zou zijn.


To the finish (km 130-170)

Toen ik wakker werd, voelde ik me alert, hoewel mijn voeten niet zo comfortabel aanvoelden, maar nadat de uitrusting gesorteerd was, kon de reis verder. Nog een beklimming en deze voelde soepel aan, ik haalde mensen links en rechts in. Klimmend door de bossen om het volgende verzorgingspunt te bereiken voor wat heerlijke soep van vriendelijke vrijwilligers. Daarna was het weer vooruit bewegen terwijl de zon opkwam. De beloning bovenaan de klim was absoluut adembenemend. Een prachtig gezicht boven de wolken.

Ehunmilak Aizkorri Sunrise above the clouds

Na van dit uitzicht te hebben genoten, volgde een geweldige technische afdaling. Ik bewoog zo snel dat ik Line belde om zeker te weten dat ze op tijd bij de finish zou zijn. Helaas heb ik verkeerd ingeschat hoever ik was en er was nog genoeg tijd op de trails. De ochtendzon begon de valleien weer op te warmen. Op een gegeven moment realiseerde ik me echter dat een tijd onder de 40 uur nog steeds mogelijk was en ik begon te versnellen met nog ongeveer 2 uur te gaan. Aangekomen bij het laatste verzorgingspunt liet ik mijn waterflessen vullen, nam een paar snacks en ging weer rennen. Ik rende bijna de hele weg. Ik bleef bewegen en passeerde alleen al in het laatste gedeelte ongeveer 30 mensen. Mensen vroegen zich af wat er met me aan de hand was dat ik nog steeds zo snel bewoog en moedigden me aan. Het passeren van zo veel mensen wakkerde mijn vuur nog meer aan. Bij een tussentijdse waterstop vertelde iemand me nog een uur te gaan. Ik vertelde hem dat het 28 minuten moest zijn en sprintte weg. In het laatste deel na de laatste afdaling raakte ik gedesoriënteerd en dacht dat het nog veel verder was, dus stopte ik met lopen. Na een tijdje lopen realiseerde ik me dat het eigenlijk relatief dichtbij was en begon weer te rennen. Ik kwam aan bij de finish in 40:06:27. Blij met de race die ik heb gelopen en trots dat het laatste gedeelte het tweede snelste van iedereen was.


Conclusie

In mijn opinie heb ik een slimme race gelopen. De hitte was moeilijk, maar ik paste me aan zoals nodig. Vertragen en ervoor zorgen dat ik voedsel in mijn maag kon blijven krijgen. Deze vertraging stelde me in staat om later in de race het tempo op te voeren. Wat ik het moeilijkst vond, was het gebrek aan slaap. Dit moet ik eerlijk zeggen, heb ik onderschat. We nemen dit echter mee naar toekomstige avonturen.

Ehunmilak Supporters

Deze races draaien allemaal om leren en deze had voor mij een top uitvoering. Het was ook behoorlijk een spirituele tocht voor mij. Proberen niet te focussen op tijden en hoe ver er nog te gaan was, maar in plaats daarvan focussen op de voeten op de grond. De vogels die zingen, de wind die waait. Deze reizen door de bergen zijn uitdagend, maar ze bieden ook diepte van binnen. Ten slotte heeft de steun die ik langs het parcours had, me ook gaande gehouden. Het was geweldig om Line & Yannick te zien, want dat spoorden me aan om verder te gaan.


Voor een eerste 100 mijl race had ik niet om een betere ervaring kunnen vragen.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page